В навечерието на въвеждането на еврото у нас банките ще поканят

...
В навечерието на въвеждането на еврото у нас банките ще поканят
Коментари Харесай

Еврото вади лева от дюшека

В навечерието на въвеждането на еврото у нас банките ще поканят клиентите си с огромни суми в брой в лв. да ги подават по банковата си сметка, с цел да могат парите им автоматизирано и гратис да бъдат конвертирани в европейската валута, научи „ Телеграф “.

Целта е да се избегнат опашките в офисите на кредитните институции след 1 януари, когато хората ще желаят да обменят останалите при тях левове в евро.
Съгласно концепцията за бъдещия закон за еврото това ще става гратис през първите 6 месеца, по-късно може да има такси.
Банките обаче желаят да има ограничавания в количеството.

„ Клиентите, които имат по-големи суми в лв. в брой, ще бъдат поканени от банките през последните няколко месеца на тази година в комфортно за тях време да ги подават по банковата си сметка, с цел да бъдат автоматизирано конвертирани в евро. Целта е да не се струпват опашки в банковите офиси след 1 януари 2024 и този развой да протече безпрепятствено за клиентите. Хората, които разполагат с левове в брой, ще могат да ги подават и посредством АТМ устройствата с депозитна функционалност “, показаха от Банка ДСК на питане на „ Телеграф “ по какъв начин институцията се готви за прекосяване към еврото. Насочваме вниманието на клиентите, че би било от тяхна изгода да не съхраняват пари в брой в края на годината, а да са в банките, с цел да не е належащо след това да ги обменят, разясниха и от „ УниКредит Булбанк “.

Вероятно банките ще преценят кои техни клиенти разполагат с по-внушителни суми кеш на база размера на депозитите им при тях.
Анализи демонстрират,
че парите в брой съставляват към 26% от положението на семействата и компаниите в страната.

Тоест, в случай че едно домакинство разполага с благосъстояние от общо 10 000 лева лични средства, приблизително 2600 лв. от него са в брой.

Въпреки че към този момент даже в публични документи се прокрадва допускането, че датата 1 януари 2024 година за влизането ни в еврозоната може и да не бъде спазена и нещата да бъдат отсрочени за 2025-а или даже по-нататък, в кредитните институции тече трескава подготовка за въвеждане на еврото у нас следващата година.

За задачата от няколко месеца те са стартирали огромни планове за прекосяване към новата валута, определили са десетки специалисти, които да се занимават с тези процеси, и са заделили бюджет за милиони левове, сподели изследване на „ Телеграф “ измежду едни от най-големите кредитни институции.

Банка ДСК е оценила, че за прекосяването към еврото ще й бъде нужен бюджет от близо 20 млн. лева

Оценката включва всички промени, които ще бъдат осъществени от кредитната институция и дъщерните й сдружения, предстоящото нарастване на размерите на касовите интервенции и свързваните с тях съпътстващи високи разноски за превоз, предпазване на парични наличия и други Банката е обменила опит с Банка ОТП в Хърватия, част от същата група.

Според информацията, която е получила, банките в Хърватия, която стана член на еврозоната от началото на тази година, са имали потребност сред 18 и 24 месеца, с цел да се приготвят за въвеждането на новата валута.
В средата на 2022 година кредитната институция е стартирала огромен план за подготовка на ИТ системите си и процеси за конвертиране на валутата.
Планират се промени в близо 140 софтуерни съставния елемент от инфраструктурата на банката. Конвертирането на всяка една банкова сметка – депозитна или кредитна, с автоматизирано преизчисляване на числовата стойност към нея ще бъде осъществено с прецизни стратегии и в оптимално къс период през дните 31 декември 2023 година и 1 януари 2024 година

УниКредит Булбанк и дъщерните й сдружения са почнали да се готвят за замяната на лв. с евро още през октомври 2021 година В плана вземат участие над 60 специалисти от разнообразни структури. А през август 2022 година Управителният съвет на кредитната институция утвърдил и съответна организация на Проекта за приемане на еврото, включваща всички наранени системи, интерфейси и процеси.

Преди малко повече от седмица за първи път в формален документ се прокрадна подозрението дали ще можем да спазим мечтаната дата 1 януари 2024 година за влизането ни в еврозоната.

Кредитната организация Moody’s разгласи, че България към момента може да извърши задачата си за приемане на еврото от следващата година. Но в главния сюжет за страната е заложено, че този развой евентуално ще бъде отсрочен най-малко до 2025 година.

Търговските банки обаче все още работят по Националния проект за въвеждане на еврото, признат от кабинета на 27 май 2022 година В него датата, заложена за прекосяване към еврото, е 1 януари 2024 година Същият период бе доказан и с решението на Народното събрание от 27 октомври 2022 година

Според финансовия министър Росица Велкова единственият числов аршин, на който не дава отговор страната ни за влизане в еврозоната, е инфлацията, която е прекомерно висока. Тя увери обаче, че с европейските институции ще се водят диалози по този въпрос. Наскоро тя предизвести, че се появява и още един проблем – неприемането на измененията в застрахователния кодекс. Част от депутатите от икономическата комисия от разпуснатия парламент неодобряваха препоръчаните от МФ текстове, които уреждат метода, по който да се заплащат компенсациите по „ Зелена карта “ за произшествия в чужбина. Застрахователният кодекс е един от трите закона, които би трябвало да се трансформират по отношение на подготовката за приемането ни в еврозоната.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР